garden time

nyplanterad ljung i lådorna
mina hortensior är fortfarande otroligt vackra
stort och lite vilt i min favoritrabatt
curryörten håller fullständigt på att ta över örtgården
fantastikt fina äpplen i år – krispiga och saftiga
nu ligger verktygen på hyllan igen

Dagens underbara väder bjöd ut mig några timmar i trädgården idag.
Har planterat om i lådorna, och nu står den tåliga ljungen där redo för hösten och vintern.
I lådorna har jag alltid en ljusslinga också, så mysigt att tända ute när det mörknar.
Jag behöver nog inte plocka in mina utekrukor riktigt ännu, de står sig fint fortfarande även om de tappat lite färg.
Men det blir nog inte så många dagar till att njuta av trädgårdspillet, det känns tydligt i luften att hösten är och knackar på redan.
Men en härlig dag har det varit, älskar att rota runt i landen och fixa med mina plantor. Har redan fina planer inför våren, som jag längtar!

– Förresten, är det nån som har bra tips på snabbväxande klätterväxter?


14 Replies to “garden time”

  1. Malin

    Vill du ha en perenn klängväxt så är klematis bra och växer rätt snabbt. Skogsklematis är jättefin och blommorna är små och diskreta men supersöta.
    http://www.blomsterlandet.se/Produkter/Tradgard/Klangvaxter/Klematis/skogsklematis_1/12000
    Själv älskar jag pipranka, men den tar väldigt stor plats efter ett par år. http://www.blomsterlandet.se/Produkter/Tradgard/Klangvaxter/Ovriga-klattervaxter/pipranka/12470?query=pipranka
    Annars finns det ju en massa ettåriga klängväxter, typ krasse, thunbergia, cobea.
    Hoppas du hittar nått du gillar =)

    • Minna

      Malin – åh va bra, tack! det är fleråringar jag vill ha, inga ettåringar utan de ska få vara kvar. De får gärna ha lite ”rejälare” stam så att de blir riktigt stabila. Har lite klematis redan, och vill ha nåt lite mer stabilt som sagt. Ska spana in den där piprankan asap. Har du fler tips så hojta bara!
      kram Minna

  2. Johanna

    Jättesnyggt! Gillar särskilt ljungen i de fina blomlådorna. Tyvärr ingen koll på växter och tips på klätterväxter då jag bor i lägenhet 🙂 Kram Johanna

  3. Malin

    Hmmm, vill du ha nått mer vedartat så finns ju kaprifol, bokharabinda, klätterhortensia eller kameleontbuske också. Grejen är väl mest att de med mer vedartade grenar i regel växer långsammare. Men pipranka är fiiint 🙂

  4. Jenny

    Jag har klätterhortensia som jag tycker har vuxit snabbt. Den har söta vita blommor och blommar länge. Sen är även frökapslarna fina när de har vissnat…
    Sen finns det en till klätterväxt…den har rätt stora blad som är härligt gröna och på hösten blir de knallröda. Varje kvist/gren har sedan söta små sugfötter som håller fast grenen när den klättrar 🙂 Den heter vildvin.
    Lycka till 😀

    • Minna

      Jenny – Ja Vildvin är så vackert! Jag tror helt enkelt att jag får blanda ihop några olika växter för det finns så mycket fint att välja på!
      Bildbevis kommer, även om det dröjer några månader 🙂

  5. Malin

    Du har fått flera bra tips, men jag vill också slå ett slag för den äkta kaprifolen! Den växer fort (min är över 2 meter efter första sommaren!) och blommar med gräddvit-gula blommor som doftar underbart! Helst ska man väl klippa ner den emellanåt, men jag brukar endast rensa lite vissna och döda grenar frampå försommaren så behåller man den ”uppväxta” känslan ändå.
    Annars är ju som redan sagts vildin otroligt snabbväxande och väldigt vacker om hösten.
    Visst är det kul att planera redan nu inför nästa sommar, åh jag längtar efter att få se min egenhändigt nybyggda pergola svämma över med klematiser, klätterrosor (också ett tips, ta tex en New Dawn eller Maidens Blush för en romantisk touch!) vildvin och kaprifol. Åh.. =o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.