m&m – våran egna senap

efter att senapsfröna fått stå och svälla i 2 dygn, mixade jag hälften av fröna till en slät massasen la jag både hela & mixade frön i en kastrull, öste ner 3 dl socker och värmde försiktigt tills sockret smält helt

Vi har gjort våran egna senap!
Så roligt det ska få bli att ställa fram en helt egen senap på julbordet, pappa kommer få chocken över att jag lagat senap till honom.
Finska familjen som vi är, så har senapen alltid en hedersplats på matbordet, och pappa har sina favoriter så jag hoppas på gott betyg…

Man kan göra senap redan nu, men vill du vänta lite så tänk på att göra senapen senast 5 dagar före jul, så den hinner stå lite.
Det är inte speciellt svårt, skönt att få en ren senap utan massa tillsatser, supergott, och det är en så fin present att ge bort också.
Lägg i en fin burk, och knyt en liten etikett på ett snöre med en hälsning – det uppskattas garanterat!

***** Så här gjode jag den söta, starka och kryddiga Julsenapen: *****

Blanda 1,25 dl mild rödvinsvinäger och 1,25 dl ättiksprit, häll i 100 g gula- och 100 g bruna senapsfrön.
Obs! Låt stå och svälla i 2 dygn.
Mixa hälften av fröna till en slät massa, blanda ner massan och de hela fröna tillsammans med 3 dl socker i en kastrull.
Värm på låg värme, under omrörning, tills sockret smält helt. Koka absolut inte – det bränns lätt!
Det tar ca 15 min. Smaka av med 2-3 tsk malen kryddnejlika och lite salt.
Ös upp i rengjorda burkar med lock och låt svalna.

Man ser på bilden att senapen är varm när den läggs i burken, det blir lite immigt på glaset.
Förslut burken och låt stå i några dagar – sen är det bara att njuta av den goda senapen!



6 Replies to “m&m – våran egna senap”

  1. Karolina

    Shiiiit vad du är duktigt (o inspirerande!).

    Nu har jag ju hur mycket som helst att göra inför julen, tack för alla fina tips och recept 🙂

    Trevlig helg!

    • Minna

      Karolina – Tack snälla! Ja, köp hem lite ingredienser, sen är det bara att fixa när man har en stund över och lusten faller på. Så mysigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.