medan det snöat utanför

Elflugan från Lundgren & Strandberg, har hängt med och spridit glädjande ljus i 12 år hemma hos mig nu
gjort 3 eget smaksatta oljor (ingefära/lime, vitlök/chili, basilika/lime & ett tips – detta är en supergod olivolja från Grappolini
dillknäcket – som jag kryddade lite extra med flingsalt
mina egna knäckebröd – kanelknäcke hjärtan & dillknäcke sticks

Idag har det som utlovats av väderprognoserna, snöat mest hela tiden. Och jag har som planerat hållit mig inomhus.
Jag har fått massor gjort idag, och när jag var klar med alla dagens måsten, vred jag på ugnen och plockade fram brödkaveln.

Jag har bakat knäckebröd, och det ska du prova! När du bakat egna knäckebröd och känner smaken, kommer du inte gå tillbaka till butiksköpt.
Har gjort lite juliga knäcken, men som absolut funkar året om. Har använt mig av två olika recept, ett för kanelknäcket och ett för dillknäcket.
Det är roligt att baka knäckebröd, otroligt gott, lyxigt, lätt att smaksätta med favoritkryddan och en personlig och vacker gå-bort-present.

Kanelknäckebrödet gjorde jag efter att ha följt Jacob Wismars recept som du hittar  H Ä R – extra fint i formen av ett hjärta

Och mina Dillknäcke sticks har jag gjort så här:
Smulade ner 50 g jäst i en bunke, hällde på 5 dl vatten (37°) och rörde tills jästen löst sig.
Tillsatte 1 msk salt, 2 msk olja, 2 msk brödkryddor (anis & fänkål), 2 msk dill, 1 l grovt rågmjöl, 3 dl vetemjöl och arbetade degen ordentligt.
Lät degen jäsa i några timmar under bakduk, sen tog jag upp den och knådade igenom den ordentligt på mjölat bord.
Jag delade degen i några delar, och kavlade ut på bakplåtspapper och lyfte över till plåten.
Naggade degplattan med en gaffel och sporrade plattan i avlånga rutor, (så är de lätta att bryta sen) och gräddade mitten av ugnen på 250°
Några av bröden kavlade jag ut på solrosfrön & pumpakärnor, några fick Chiliflakes, några flingsalt, några fick allt och alla toppades med dill.
När bröden är färdiggräddade ca 8-10 min, ta ut dem och låt svalna på galler. Förvara torrt och mörkt.


6 Replies to “medan det snöat utanför”

  1. ANNAANNA

    Trevlans! Ska se om jag hinner… då kanske det blir lite hemmabakade knäckisar til jul här med.

    Fast det finns väldans bra ”bortagjorda” knäcken… har du provat Grönkålsknäckebrödet från vad sjutton det nu heter igen, Börjes? bageriet/cafét i Harplinge (ja, var annars ska det göras grönkålsknäcke ;)) Delikatessbutiken på Vallgatan har dem så man behöver inte åka ända ut till Harlpinge och bunkra.

    Vill man vara riktigt närproducerat ambitiös så tar man lite Kvibille gräddädel på sitt grönkålsknäcke.

    Faaast… visst är hemmagjort allra bäst *smiles* dt är ju inte när utan HÄR-producerat å så får man känna sig sådär possitivt bra och duktig när man gjort något riktigt lyckat.

    • Minna

      ANNAANNA – tack för tipset, ska se om jag inte hinner med kika lite i stan i veckan! Kvibille och Wapnö finns med all säkerhet hos mig i jul, och annars också iofs. Stödjer alltid närproducerat! Och hemmaproducerat, ha ha

  2. Hanna

    Här ska minsann bakas i helgen, tack tack tack för tipsen och inspirationen!
    Får jag fråga, använde du Grappolini oljan till att göra de egna också, eller en ’mindre fin’ variant?
    Trevlig helg!

    • Minna

      Hanna – varsågod! kul att du blir inspirerad, det gör mig superglad! Grappolini oljan använder jag bara helt ren, den är såå god! Köp en enkel och billig variant till egna oljor, en billig och mild oliv eller rapsolja är perfekt.

  3. Hanna

    Tack snälla!
    Det blev knäckebröden i helgen, och så många det blev! Perfekta julklappar i glasburkar. (OCh så mycket godare de blir när man använder favoritkryddorna).
    Ha en riktigt fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.