min operation

första dygnet var jag och frysta ärtorna bästisar

Nu har det gått 2,5 vecka sen jag gjorde min operation på Citadellkliniken i Landskrona.
Allt har gått jättebra och jag mår precis som vanligt.

Jag har förstått att ni är många som är nyfikna på vad jag gjort och hur det gått till.
Och jag svarar jättegärna på era frågor, det finns frågor som jag har svar på nu som jag inte visste före operationen.

Jag har alltså gjort en ögonlocksoperation, eller ett ögonlockslyft.

Ställ din fråga bland kommentarerna så lovar jag att svara på den.


24 Replies to “min operation”

  1. Sanna E

    Minna, jag vill bara tacka dig för att du tar upp detta på bloggen. Jag och min mamma har bägge pratat om att göra en sån här operation, så dina tips gällande allt som har med det att göra är bra.
    Du får gärna berätta allt hur det gått till steg för steg, känns skönt att veta hur det går till av nån som gjort det på riktigt och inte bara det man läser på alla kliniksidor. Tack för att du finns och delar med dig!
    Du är en fantastisk inspriation och jag bara ÄLSKAR bloggen din!
    kramisar!

    • Minna

      Sanna E – samtidigt som det känns privat, så har jag förstått att det finns väldigt många som går och funderar kring detta, så det kändes som att jag både kunde få lite tips och ge lite tips angående operationen. Jag kommer att göra några inlägg till där jag visar mer bilder och berättar hur det gick till och så.
      Tack för dina fina ord och stor kram Minna

    • Minna

      Mona – Nej jag blev faktiskt förvånad över hur lite det kändes. Jag pillade inte ens i mig några Ipren/Alvedon efteråt, jag hade helt enkelt inte ont alls.
      Visst känns det som en lite läskig operation, men nu när jag gjort det så undrar jag varför jag var så himla skraj för den. Allt har gått jättebra, precis som Dr Johan sa till mig. Det känns så skönt att min magkänsla om Dr Johan stämde, han är suverän!

  2. Louise Everlind

    Du är so modig som vågar göra en sån operation, känns så skrämmande. Tänk om det blir helt förstört och man ångrar sig efteråt lixom… Jag har själv lite hängande ögonlock och stör mig på det ibland, och ibland glömmer jag bort det. Kan tänka mig att jag vill göra något åt det när jag blir äldre. Blev du sövd?

    tack för den finaste bloggen som finns!
    kram Lollo

    • Minna

      Louise Everlind – Ja det kändes lite skrämmande före op, men nu efter så är jag så glad att jag gjorde det, allt har gått jättebra! Jag fick lätt narkos, så jag sov men inte djupt. Vaknade ca en halvtimme efter op. Inga problem när jag vaknade, jag låg med kylglasögon och så fick jag äta yoggi, macka och dricka en stor kopp te, allt var bra även om min syn var dimmig efter oljan i ögonen.
      Tack snälla, det känns helt otroligt kul att du gillar bloggen så mycket, stort tack och kram Minna

  3. Annica

    Jag vill se före och efter bilder!!!!
    snälla Minna, visa det. Vill själv göra operationen och har så många frågor egentligen.
    När kan du visa bilder? Tog det lång tid före du kunde gå ut och vara bland folk?
    kram till bästa bloggaren nånsin!

    • Minna

      Annica – det kommer fler inlägg med bilder längre fram.
      Det kommer några inlägg med bilder och där jag berättar lite mer om hur det gick till. Jag gjorde op på tisdagen och på torsdagen (dan före Julafton) var jag och handlade på Ica inför jul och då var det smetfullt med folk i affären. Jag bar solglasögon, både för att dölja ögonen och för att det är skönt för ögonen med dämpat ljus de första dagarna. Men utan solglasögon var jag ganska snabbt bland de som visste vad jag gjort, efter 6 dagar togs stygnen och efter 1,5 vecka var det stoor skillnad och jag var ute i affären utan solglasögon.
      Så roligt att du gillar bloggen, det gör mig superglad!!

  4. Jenny

    Förstår att det inte är helt läkt än, men det ska bli väldigt intressant att se för-och efter bilderna 🙂 Får jag fråga hur mycket det kostade? Hoppas du rehabiliterar dig snabbt och utan problem.

    • Minna

      Jenny – Det tar ju alltid tid före ärren lägger sig, men nu kan är det inga problem att sminka över dem. Ja det är redan stor skillnad på före och efter…. så fint resultat! Operationen kostade 17 tusen. Tack och jag måste nog säga att rehabiliteringen gått jättebra och snabbt dessutom!

  5. Fröken J

    Vad roligt du vågade genomföra operationen & verkar nöjd!

    Jag själv har överflödig hud på ögonlocken & har alltid haft.
    Det stör mig inte men har fått kommentarer om det kanske 2-3 ggr.
    Men jag har haft det sedan jag var liten & tänkt på operation nån gång då & då bara för det känns som jag kanske överdriver det hela.

    Min fråga till dig vad var det som fick dig att slutligen besluta dig för en operation?

    Älskar din blogg & du är oerhört vacker människa!

    • Minna

      Fröken J – Jag har precis som du haft tunga ögonlock alltid, men det har blivit mer och mer efter åren som gått. För 5 år sen kände jag också att jag ville göra det, men försökte ignorera vad jag kände för att jag tyckte operationen kändes lite läskig och skrämmande. Men nu har det inte känts roligt att sminka mig på sistone heller, då ögonskuggan bara försvunnit och mascaran färgat av sig på ögonlocken. Jag tänkte att nä, nu åker jag på en konsultation och hör mig för. Det kändes jättebra med Dr Johan och då bestämde jag mig 100%.
      Om jag ångrar nåt så är det att jag inte gjort det tidigare… tänk så mycket tid jag sluppit lägga på att störa mig på mina ögonlock då…
      Tack snälla för dina fina ord, och är det nåt mer du undrar så bara hör av dig igen,
      kram Minna

  6. Lotta

    Hur lång tid tog det innan du kunde ta av dig solglasögonen? Jag har funderat på samma operation, men det som hindrar mig är att jag undrar hur lång tid jag måste vänta innan jag kan gå till jobbet.

    • Minna

      Lotta – Det beror nog lite på vad du jobbar med, har du mycket kundkontakt ”öga mot öga” så att säga, eller sitter du på kontor och ”bara” träffar kollegor? Jag tyckte mest att det kändes jobbigt före jag gjort operationen, att säga att jag skulle göra det osv, för att jag inte ville ha folks reaktioner rakt upp i ansiktet om de skulle vara negativa, jag visste ju vad jag ville men orkade inte höra på alla negativa ord och få pekfingrar i ansiktet. Och varför ska jag försvara mig och mitt val?
      Nej, jag valde att berätta efter jag gjort operationen och då var reaktionerna helt annorlunda. ALLA har velat se hur det ser ut, frågorna har haglat och jättemånga som också vill göra operationen och är nyfikna på hur det fungerar.
      Så mitt råd är nog bara att det är upp till dig hur länge du vill vara borta från jobbet. Men när jag sminkade mig i fredags (det var första gången och 2,5 vecka efter op, men jag hade ju kunnat sminka mig tidigare men lät bli) och då var det ingen som kunde sett (med ärr och så) att jag gjort op.
      Men du kan nog gå tillbaka till jobbet tidigare också, men det beror nog på hur du jobbar och hur du läker efter op. Jag tycker att allt har gått jättesnabbt sen jag opererade mig.

  7. Petra

    Har själv funderat på en dylik op, är snart 36 och ögonlocken har börjat hänga störande de senaste åren. Vad kostade operationen? Hurudan bedövning fick du? Många dagar värk efteråt? Snyggt blev det!

    • Minna

      Petra – Jag är 35 år och har också märkt att det blivit mer störande de sista åren, därför tänkte jag att nu får det vara nog. Varför lägga tid och energi på att störa sig när det finns en lösning? Och jag är så glad att jag tog tag i det.
      Op kostade 17 tusen. Jag fick lätt narkos, så jag sov under op, men var inte djupt sövd. Vaknade ca en halvtimme efter ingreppet och mådde bra direkt. Fick vila i några timmar med kylglasögon på. Jag hade inte ont alls efter op, åt inte ens Ipren/Alvedon. Jag mådde bra och åkte som planerat hem samma kväll. Första dygnet låg jag med frysta ärtor på ögonen nästan hela tiden. Jag var svullen men fick inga blåmärken som jag trodde att jag skulle få.
      Jag är redan nöjd med resultat och det blir ändå bara bättre och bättre dag för dag.

  8. ÅsaR

    Vad fint det blev!! Jag undrar om resultatet är ”för evigt” eller om det finns risk för att man behöver göra om det senare i livet? Kram

    • Minna

      ÅsaR – Tack! Jag ska fråga Dr Johan när jag åker på min slutkoll om vad han tror ifall jag måste göra om det igen. Jag har läst/hört att ibland får man göra om det när man blir äldre, men jag har ingen aning om det stämmer. Så jag ska kolla med honom, känns inte som att jag kommer behöva det, men ska absolut fråga honom om vad han tror.
      kram Minna

  9. C

    Jag undrar hur länge man behöver vara sjukskriven efter en sån opp? Samt om man kan titta och blinka som vanligt igen direkt efter uppvaket?

    • Minna

      C – det är nog lite individuellt på hur man känner sig, men jag hade ca 10-14 dgr. När jag skulle öppna ögonen första gången när de bad mig på klinikien, kändes det lite läskigt, men det var över på några sekunder. Synen är lite grumlig för att man har fått en ”olja” i ögonen, och sen var det lite suddigt att titta på tv första dagarna.

  10. Theresa

    Hej fina Minna. Jag har också varit på konsultation för hängande ögonlock, men på mig ville de istället göra ett pannlyft. De menade att det var mycket bättre. Fast den operationen var mycket större, kostade mer och tog längre tid att läka ihop. Dessutom känns det läskigt att lyfta upp pannan. Hur resonerade dina läkare? Var det någongång tal om pannlyft för dig?

    • Minna

      Theresa – Det var aldrig tal om ett pannlyft för mig, ämnet kom inte ens upp. Det var ögonlocken och inget annat. Dr Johan Nordquist som jag hade på Citadellkliniken visade mig bilder och berättade för mig om hur/vad/varför mina ögonlock såg ut som de gjorde och hur det kunde åtgärdas. Jag kände mig 100% trygg med honom, hade jag inte gjort det hade jag gått därifrån. Har funderat på att göra operationen i så många år, att skulle jag tvekat inför kliniken och läkaren det minsta, hade jag gått utan att komma tillbaka. Som tur var så kändes det perfekt och jag är så glad att jag gjort det, Dr Johan var superbra precis som resten av personalen. Sköterskorna är helt underbara och lättsamma, ska bli kul att träffa dem igen på slutkollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.