Mi Casa

såpat grangolv

augusti 18, 2014

såpat grangolv, DouglasgolvFÖRE … vi tänkte ju att vi skulle husfixa ”lite” i helgen, det blev visst att ta ut allt från kök, vardagsrum o barnrum
såpat grangolv, Douglasgolvsen tog vi fram såpan för att ge vårt vackra golv lite extra kärlek
såpat grangolv, Douglasgolvtre omgångar såpamix, en natts tork och sen polera med maskin – då händer det grejer med golvet!
såpat grangolv, DouglasgolvEFTER – golvet blir jämnt i färgen, sidenmatt och lent som en kattunge – magiskt barfotagolv

Chilla, ta det lugnt på terassen och kanske husfixa lite var tanken i fredags. Vädret var på annat humör. Så vi gjorde slag i saken över vad jag
haft på schemat sen Påskhelgen – såpa golvet. Av olika anledningar har vi skjutit fram det hela tiden och den rödmarkerade ”såpa golvet” fliken
har förföljt mig i över fyra månader. Men skam den som ger sig va, för plötsligt händer det. I lördags närmare bestämt.

Vi (läs min man) tömde kök, vardagsrum och barnrum på allt, för att frigöra så mycket golvyta som möjligt. Sen såpades golvet i tre omgångar.
Såpa 1 – gav det nån timmes torktid där vi passade in lunch och en liten tupplur (läs vi åt men bara jag tog en tupplur).
Såpa 2 – lät golvet torka några timmar och vi åkte på en liten shoppingtur (här var vi båda lika delaktiga).
Såpa 3 – på kvällen, sen kollade vi film och lät såpan torka under natten.

I söndags startade jag upp poleringsmaskinen och gav mig ut på golvet. Det dammar lite grann, så mannen dammsugade och jag körde maskin.
Jag är en jävel på att köra poleringsmaskin. På riktigt. Nåt jag lärde mig som tonåring när jag sommarjobbade som lokalvårdare (läs städerska) på fabrik.
Där bonade vi golv i Disponentbostaden, omklädningsrum och allt möjligt. Så jag har fått min beskärda del av att känna noll kontroll på maskinen.
När jag inte ens hann starta upp den före den vildsint stack till höger (eller vänster för den delen) och rakt in i väggen – KABOOM!
Men jag lärde mig, och mina skills sitter i än i dag. Kan till och med köra den med en hand, he he. Och är tydligen mäkta stolt över det också.

Jä jä jä, iallafall. Jag körde maskin och mannen dammsugade (fördelningen blev så då han gjorde exakt det som jag beskrev i kaboom-meningen ovan)
Det blir stor skillnad när man kör maskinen över såpan, den gnids in rejält i träet och ger en skyddande sidenmatt yta, och golvet blir så lent.
Ett riktigt barfota golv. Helt underbart. Och fläckar och linjer från mattor och möbler försvinner i stort sett helt och hållet .
Golvet blir som nytt igen!

Det bästa med såpade golv är att det är lite jobb med dem i början, de första åren och så, men sen blir de mer eller mindre underhållsfria.
Och det blir bara vackrare med åren.

Att golvet får märken är inget som bekymrar mig så mycket, det ska synas att det bor människor i huset, men att golvet inte blir gult är grejen för mig.
Vi har lutat golvet i grunden och sen såpat det med vitpigmenterad såpa. Vid underhållning kan man antingen tillföra mer vitt pigment genom såpan,
eller så kör man med vanlig såpa bara. Det är en smak- och slitsak som avgörs av var och en.

Det var ganska svårt att fota före och efter bilderna då ljuset hela tiden fladdrade utanför av mörka moln och regn, men du får ett hum.
Nu är golvet färdigt iallafall och ikväll ska vi fylla upp ytorna med möbler och prylar igen. Ställa tillbaka allt där det stod. Eller vänta nu, kanske inte…

Hmm ska fundera på det. Kanske blir det nån liten tvist. Får se.

*

Golvet vi lagt är ett 3 cm tjock massivt Douglas-grangolv med 30 cm breda tiljor. Älskar det!

*

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Caroline augusti 18, 2014 at 11:12 f m

    Så underbart vackert golv… Vi håller ju på att renovera och vi ska ha vitt trägolv också, har kollat runt och hittat ett ok på Kährs, men älskar ditt golv… Får man fråga vad det kostade totalt att lägga in det? La ni in det själva? Var det svårt? Osv osv, en miljon frågor 🙂

  • Reply Tess augusti 18, 2014 at 7:12 e m

    Wow så fint!

  • Reply Linnéa Olsson augusti 19, 2014 at 8:24 e m

    duktigt! Förresten, vart är ert vitrinskåp från som syns på bilden?

  • Leave a Reply