förberedelser

IMG_3317jag älskar att bara sitta och titta på honom
IMG_3316allt blir så mycket roligare med kaniner…Moses …och riktigt bra regnkläderIMG_3327sol i sydväst idag

Min känslor åker berg och dalbana. September är en stor månad i år igen, och kommer så alltid att vara, men i år händer det mycket. Igen.

Förra året var septembers största händelse att Moses föddes den 12 september. Och jag kommer för alltid att fira honom, och den dagen, så kärleksfullt jag bara kan.
Han kommer nog inte minnas så mycket från sin första födelsedag, men det kommer finnas gott om bildbevis som tar med honom tillbaka till den dagen.
Hans födelsedag är den viktigaste dagen i mitt liv och kommer alltid att vara. För tänk ändå att drömmar kan faktiskt kan slå in, och att jag fick bli mamma tillslut.

Ja, Moses kommer nog alltid att veta att hans födelsedagar kommer att firas och hyllas ordentligt av mig, jag kommer inte varken kunna eller vilja låta bli.
Att få fira sitt barns födelsedag är ju något så otroligt stort, och tänk när han växer upp… så mycket det finns att fira då!
Jag fyllde ju precis själv 40, tänk när han blir det… Haha jag kommer förmodligen krama och pussa på honom, lika mycket då, som jag gör nu!

Men nu på lördag är det hans första födelsedag, och det känns omtumlande och spännande och så otroligt kul!
Ett år, 52 fredagar har vi haft tillsammans, och nu hans första födelsedag. Nummer 1, den första i raden av många, många till.

*

Och så nästa STORA grej. Om 20 dagar börjar inskolningen för Moses. Dagis.
-Hjälp!

Men jag försöker förbereda mig, både på det känslosamma och praktiska planet.

Jag tänker att det kommer bli bra och att han kommer älska sina nya små kompisar och de härliga fröknarna.
Att han kommer utvecklas, snart springa lika snabbt som de andra och tycka att det är alldeles toppen med dagis.
Men ärligt så gör det lite ont i hjärtat av att bara skriva det nu. Vet inte vad det är jag är ”rädd” för egentligen, bara att jag älskar min tid med honom så mycket.

På den praktiska sidan så beställde jag ett kit med fodrade regnkläder, samtidigt som jag beställde lite födelsedagspresenter till honom.
En vän till mig berättade hur oslagbart det är med fodrade regnkläder, så när jag såg att de hade rea på Didrikssons ”bäst i test” Boardman, klickade jag.
Det är lite stort (valde stl 90 istället för 80, då Moses är precis 80 just nu), men jag tänker att det blir bra, Moses blir ju inte mindre precis.
Ett fodrat regnställ, en sydväst och ett par regnvantar, känns som en stabil grund.

Men ni som kan det här med dagis, vad behöver jag tänka på? Vad ska jag ha på plats där?
Hur gör jag det smidigt? (ni vet att jag gillar smarta och effektiva lösningar)
Ska jag namnmärka a l l t ? Har köpt en POP märkpenna.

Hit me! Jag behöver er hjälp!

*


15 Replies to “förberedelser”

  1. Jessica

    2 st ombyten, funktionsjacka och byxor, en fleecetröja, vantar, mössa och gummistövlar. Blöjor om nu inte din förskola står för detta. Ett gosedjur och napp till sovstunden, jag köpte 2 st gossedjur av vår dotters favorit så slipper man komma ihåg den varje dag. Hoppas detta hjälper dig 🙂

  2. Josefine

    Det viktigaste jag fick erfara är vikten av mellanmål på vägen hem. Självklart beroende på hur många timmar han ska vara på förskolan, men för min del gjorde det hela skillnaden att när jag hämtade vid klockan två ha med lite olika mellisar som dottern kunde snacksa på i vagnen påväg hem, även då vi bara bor 15 minuter från förskolan. Kläderna märkte vi med POP’s penna i början men nu har vi köpt självhäftande etiketter med både namn å telefonnummer, känns mycket smidigare! 🙂 kram

  3. Camilla

    Åh jag känner igen mig så otroligt I det du skriver. Själv blev jag mamma vid 40 efter lång väntan. Det är det absolut största och vackraste som hänt. Har alltid vetat att jag skulle bli mamma, hade dock aldrig trot att jag skulle få vänta så länge. Han är och kommer alltid vara mitt ALLT! Jag vill vara med honom varje sekund jag kan och har möjlighet. Idag är han 4,5 år och han är min absolut bästa vän och jag är lika lycklig och pirrig I magen varje dag jag får gå ifrån jobbet och hämta honom.
    Fira Moses dag, rejält, det kommer du aldrig att ångra. Skratta, gråt, va närvarande, minns ett år tillbaka I tiden, berätta för honom vad den dagen betydde för dig.
    Vet exakt vad du känner inför dagis starten. Tårarna kommer att var många de närmsta veckorna, men han kommer få det så bra även om man som mamma till en början inte tror det…. ;-). Lycka Till med allt! Och grattis till ettårskillen!

  4. Emma

    Namnnappar är praktiskt! På vår förskola har barnen en symbol vid sin plats i hallen och sin plats på samlingen, och vi har med den symbolen på nappen så att barnen ser vems den är även om de inte kan läsa. Mindre risk för förväxling…
    Håller med föregående kommentar om 2 gosedjur!

  5. Lotta

    Vilka fantastiska bilder du tar! Kan liksom inte låta bli att kika inom bloggen varje dag, jag blir så glad!
    Att inskolera på dagis suger mammutkuk, rent ut sagt. Först går du omkring och suktar efter lite egentid – och så när du för första gången kan gå ifrån dagis en timme eller två och tänker ’yes! kaffe på uteservering i lugn och ro med nytt magasin’ – så blir det istället ’ensam på bänk i parken, storgråtandes med ångest’. MEN det går fantastiskt bra efter ett tag, både för mor och lillskrutt. Men det känns onaturligt i början och kommer säkert kännas ett par veckor eller så.
    Till det praktiska, det är strålande enkelt att märka kläder – och ja, ALLT ska märkas: https://www.namnlappar.se/
    Lycka till!

  6. Tessan

    Stora fina killen!
    Känner igen mig i dina känslor, det känns konstigt i början att inte vara med sin stora kärlek mest hela tiden. Men precis som alla säger så lugnar en ner sig efter ett tag och då är det otroligt häftigt att se hur de utvecklas och får nya relationer (även om jag fortfarande hade velat vara en fluga på väggen på Harriets förskola). Du kommer säkert få en checklista från förskolan men fodrade regnkläder är toppen som du räknat ut och Filur namnlappar som Lotta här ovan tipsade om är kanon!
    Lycka till!

  7. jennie

    Fint inlägg, som alltid Minna.
    Vår son har gått ett år på förskola nu och ja, allt ska märkas för att man ska ha en chans att hitta prylarna. Vår personal har ganska bra koll, men utan namn i kläderna är det ju omöjligt att veta vem sakerna tillhör. Vi märker dock inte strumpor och vanliga fingervantar utan sätter upp dem på spenderarkontot. 🙂
    Jag fick tips av en kompis om fodrat regnställ och som vi har älskat det! Vi köpte ett billigt på Lager 157 och det är så bra ända från höstkanten till dess att vintern kommer på riktigt, det är lite varmare än ett vanligt regnställ och vi är helt orädda om det, det är ju bara att spola av. Hösten och vintern är lerig i det här landet, let me tell you, och än lerigare blir det med dagisbarn. 🙂 Vi har också gjort så att vi haft extra stövlar på dagis, så att vi slipper släpa fram och tillbaka och det är ju inte helt ovanligt att det är gympadojsväder på morgonen och regn på em. Lycka till med allt som kommer, kram!

  8. Sofie

    Håller med om namnnappar och etiketter från Filur (klarar tvätt, men får att dra bort om man tex vill sälja kläderna vidare sen). I övrigt några ombyte samt skalkläder, med fleece eller ull under. Kommer bli bra med förskola! Måste säga att jag inte riktigt upplevde den där inskolningsångesten som en del vittnar om… 🙂

  9. Sofia

    Förskola i tidig ålder är en jobbig separation för både förälder och barn, så det är ok att ha ångest över det! Väldigt naturligt!
    Några tips på vägen ur ett barnperspektiv, satsa på en lång inskolning! Följ barnet, det bör ta några veckor minst. Inga snabbvarianter som en del förskolan förespråkar. Satsa på så korta dagar som möjligt, går det att aktivera andra anknytningspersonen som kan hämta och lämna? Mycket tid med barnet kvällar och helger, boka av annat och låt barnet tanka närhet! Och att barnet reagerar på en stor sak som inskolning är bara ett tecken på att hen är tryggt anknuten till föräldern, naturligt och sunt. Lycka till!

  10. Jessica

    Övriga kommentarer har tagit upp det viktigaste tycker jag, fodrade regnkläder (brukar köpa en uppsättning på Gekås varje år faktiskt, de är toppenbra) och gummistövlar, ha en egen uppsättning på förskolan så slipper man släpa (och riskera att glömma) fram och tillbaks. Sen en skaloverall att ha på höst och vår, som tål lite väta och vind, tycker att Kaxs från KappAhl är heeeelt suveräna, köpte samma overall i flera år, bara en ny storlek, såå himla bra! Ett fleeceställ är inte dumt heller, med fleece under skaloverallen klarar man sig rätt bra även på vintern. Ett gäng ombyten i facket, och blöjor brukar inte ingå. Napp och någon gosse för vilstunden.

    Sen skulle jag rekommendera Maria Kleins (Familjekompetens) artikel om just inskolning på förskolan (hon nämner även Petra Krantz Lindgren som jag älskar) https://mariaklein.wordpress.com/2014/09/04/att-lamna-ett-gratande-barn-pa-forskolan/

    Lycka till! Det kommer bli jättebra! Vi hade ett jättebra dagis till dottern (som precis börjat skolan nu, jisses tiden går fort) som både hon och jag kände oss trygga med, hon lärde sig massor både rent motoriskt men även socialt i samvaro med de andra barnen. T ex kunde hon inte direkt äta med bestick när hon började (då 1 år och 3 mån) men det tog inte många dagar förrän endast sked och gaffel dög… barnen gör ju som de andra barnen 🙂

  11. Pia

    Mitt bästa tips är att inte ha för långa dagar för barnet och gärna gå ner lite i tid på sitt arbete om man har möjlighet till det. Att vara ledig nån dag i veckan är ju såklart värdefullt för så små barn. Är själv förskollärare och ser tyvärr alldeles för många 1-2 åringar som kan ha så långa förskoledagar som de egentligen inte orkar med. Tiden med småbarn kommer ju tyvärr inte tillbaka och när de börjar skolan får man inte ha de hemma längre.. Lycka till med inskolningen! Mvh Pia

  12. Frida Fahrman

    Hej gulle!

    Så fin han är lilla M. Mitt bästa tips – följ dagis och deras rutiner. Det går inte att förbereda sig så mkt innan faktiskt. Fråga pedagogerna, de vet faktiskt bäst och hur deras verksamhet fungerar på bästa sätt. Plus att de träffar alla sorters barn hela dagarna och lär snabbt känna just ditt barn, i kombination med de andra barnen, då varje barn har olika behov.
    – De kommer hjälpa dig och guida dig och förklara hur just de ser på inskolning och vad som är bäst för just Moses, dig och relationen till de andra barnen.
    – Likaså när det kommer till kläder och märkning och blöjor, fråga dem hur de vill ha det, vilka rutiner de brukar ha och vilka kläder som de vill ha på plats.
    Deras rutin och kunskap är ovärdelig och de har mycket sällan fel hihi…..=)

  13. Sofia

    Isbjörns ytterkläder kan jag varmt rekommendera. Med deras vinteroverall och skalkläder behövs inga galonisar, och kläderna andas. ??

    Under har vi till båda våra barn haft Kivats ullkläder – pedagogerna på vår förskola har lovprisat dem (och vi med!). Torra och varma barn är en bra förutsättning för att de ska gilla att vara ute. Det känns extra skönt att veta att de är torra och varma när vi lämnar dem på förskolan.

    Filurs namnlappar och namnnappar har vi också haft och varit mycket nöjda med!

    Lycka till med inskolningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.