biggies with chocolate
äggvita och socker vispas i vattenbad tills det blivit ca 60-65° – ta bort från värmen och fortsätt vispa tills marängen kallnat
smält choklad och rör ner försiktigt, rör nästan inte alls, ta hjälp av två skedar och klicka ut på bakplåtspapper.
smeten räcker till ca 9 stora läckra maränger
i ugnen sväller de lite granna, och de blir härligt krispiga på utsidan och smarrigt sega i mitten
Jag har inte bara gjort de små söta Polkagrismarängerna, utan jag gjorde även dessa helt otroligt vackra och goda stora Chokladmaränger.
För mig är det här ”sådana-stora-fina-maränger-man-ser-på-snygga-fik” bakverk och jag trodde inte att jag skulle klara att göra dem själv.
Men se det gjorde jag, och det var faktiskt inte så himla klurigt ändå – det gäller bara att ha bra och rätt verktyg så lyckas man.
De här marängerna provsmakades nästan så fort de togs ur ugnen, det gick inte att låta bli helt enkelt – gudars så gott!!
Perfekt krispiga och sega i mitten, ett helt suveränt recept från söta Leila.
***** Så här gjorde jag Biggies with Chocolate: *****
Ugnen på 130° varmluft – har du ingen varmluftsugn så öka graderna med 20-25°
Sänk ner en bunke i vattenbad och vispa 7 äggvitor på låg hastighet, och öka efter hand.
Tillsätt lite i taget av 5,25 dl strösocker och vispa hela tiden. Ta hjälp av en digital termometer och vispa till 60-65°
Vid uppnådd temperatur, ta bort bunken och fortsätt vispa tills marängen kallnat – sluta aldrig vispa!
När marängen kallnat, rör försiktigt (rör nästan inte alls) ner 100 gram smält fin mörk choklad.
Ta hjälp av två skedar, och klicka ut stora klickar maräng på bakplåtspapper – grädda i ugn ca 50 min.
Låt svalna på galler, och förvara mörkt och torrt
16 Replies to “biggies with chocolate”
Comments are closed.
ja gudars så gott det där ser ut!
vackert!
Vill man spara tid med chokladen går det lika bra att använda Ohoy’s chokladsås 🙂
Johanna – ja de blev så fina! Man vet inte om man ska ställa dem på ett vackert fat eller käka upp dem! haha
Jessica – Tack för tipset! Det kan nog spara lite tid kanske, men personligen föredrar jag riktigt fin choklad. Både för kärleken och smaken.
Oh la la, de där såg smarriga ut! Är det den rostfria skålen från en kitchen aid du har över vattenbadet?
Caroline – det stämmer finfint det, mina kitchen aid skålar älskar jag! Och JA de är smarriga också 🙂
Skall använda min nästa gång jag kör vattenbad…har haft problem med för små skålar men nu jädrar 😉 Förresten, vet du vart jag hittar RedKen eller Kerastase i NYC?
Caroline – ha ha ja kör på det! I New York hittar du Redken och Kerastase i typ alla drugstores – Duane Reade och liknande. Finns överallt. Jag har köpt mina när jag gått förbi en hårfrisör och sett att dem har Redken, hos frisörerna finns alltid fina erbjudanden också. Typ ta 3 betala för 2 och så. Köper du hos frisören, har de dem stora flaskorna också, och det är ju dem man vill åt.
Du kommer inte ha några problem med att hitta dem!
Tusen tack för hjälpen! Har rätt så ont om tid då vi är i NYC så jag försöker ”spara” så mycket tid som möjligt 🙂
Caroline – åh det va så lite så! Njuuuut av New York – det är bara kärlek all over i den stan 🙂 kram Minna
Jag älskar din blogg, den blir bara bättre för varje inlägg du gör!
Ser smarriga ut! Ett tips är att vispa över kallt vattenbad när man skall få ner teperaturen igen, de blir klara snabbare då.
Du har skenat! När får man smaka?
Rebecca – men TACK söta du!! Du gav mig precis ett stooort leende, kram på dig!
Jenny – Åh tack, bra tips!
Janos – ha ha ja jag har skenat!! Får ha öppet hus hemma i mellandagarna…