food with friends

när det var tidig kväll samlades vi för välkomstskål
till förrätt serverade jag Ceviche…
…toppad med rökig sötpotatispuré
och till huvudrätt blev det oxfilé med rotsaker och svampsås – gudars så gott!

 Vilken härlig höstfest det blev i lördags, middagen var helt vansinnigt god och stämningen var på topp.
Jag älskar middagar med vänner, man hinner prata om så mycket och skratta och skåla.
Känns underbart festligt att vi har flera middagar inbokade med vänner helgerna framöver. Tiden och dagarna under veckan
blir så mycket roligare när man har roliga saker att se fram emot hela tiden.

Iallafall så var det första gången jag fixade Ceviche själv, och det kommer jag göra om snart, för halleluja så gott det blev.
Om det finns Ceviche på menyn när jag går ut och äter beställer jag alltid det, den ena skiljer sig från den andra men de är alltid goda.
Det finns en Ceviche i Palma på restaurangen Duke som är helt otrolig, den har både jag och flera vänner jag skickat dig för att
äta, försökt att få loss receptet till, men ingen av oss har lyckats. (to be continued….)
Men nu svängde jag iallfall ihop en egen och den blev väldans fin den också. Så den kan jag rekommendera dig att prova!

Till 4 portioner:
Puré – ca 300 g sötpotatis, rapsolja, flingsalt, 2 cm färsk ingefära, 1 tvättad lime, ca 1 tsk Chipotlepasta (finns i tacohyllan)
Ceviche – 150 g färsk vit fisk (kolja, sej, torsk, hälle) 150 g färsk laxfilé, 1/2 rödlök, 1 röd chili, 3/4 dl färskpressad limesaft,
1/2 dl olivolja, salt, 5 körsbärstomater, 1 orange paprika, 1 mogen avokado och färsk koriander

Gör så här:
Skala och skär sötpotatisen i bitar, lägg i en långpanna, ringla över olja och strö flingsalt över.
Baka i ugnen i ca 30 minuter tills bitarna mjuknat. Låt svalna.
Skala och skär ingefäran i bitar, lägg i en bunke tillsammans med sötpotatisen, rivet limeskal och chipotlepasta.
Mixa och smaka av med salt och limesaft.

Skär fisken i stora tärningar. Skiva rödlöken tunt, lägg i en bunke tillsammans med finhackad chili, limesaft, olivolja och salt.
Skär tomater i halvor, tärna ner paprika och avokado. Blanda ihop försiktigt. Ställ kallt i 20 min.
Fördela blandningen i fyra glas, lägg på en klick sötpotatispuré och dekorera med koriander.
(Purén är även supergod till ex en grillad köttbit)

Smaklig spis!


7 Replies to “food with friends”

  1. Fröken J

    Oh vad du är duktig Minna! Jag blir så sugen av att bara titta på dina bilder, jag lyckas ofta med smaken men är så dålig på snygga upplägg.. Dax att träna på det tror jag! Underbara färger!
    Ceviche måste jag absolut testa själv nu!

    Jag är nyfiken på dina tallrikar, vart kommer dem ifrån?

    & en fråga till när koras vinnaren av Leilas underbara bok, eller har jag missat det? :-/

  2. Minna

    Fröken J – Klart du ska prova att laga Ceviche, det är helt sjukt gott!! Tallrikarna kommer ifrån en restaurang 🙂 och vinnaren i Leila tävlingen är avgjord och vinnaren presenterad i inlägget.
    Kramar!

Comments are closed.