cidermarinerade räkor
ingredienser
skålla tomaterna
skala räkorna och blanda alla ingredienserna
häll i 1 dl Astrakan – torr eller halvtorr
efter att räkorna marinerats – rosta surdegsbröd och lägg upp
dekorera med limeskiva och dill eller koriander
häll upp ett glas av den kalla cidern
och njut av de goda heta räkorna
Härom veckan såg jag Bengan på #nymo när han presenterade olika cider, bra och goda alkoholfria dryckesalternativ istället för vin.
De fick höga betyg och lockande beskrivningar av deras balans i smak utan att bli för söta, vilket jag oftast tycker att cider är.
Du kan själv se klippet H Ä R – och när jag hade sett klippet blev jag sugen på att prova ifall jag hittade ett bra alternativ att kunna
bjuda på, och njuta av själv, vid tillfällen när man inte vill dricka alkohol, har bilen med sig eller om någon är gravid till exempel.
Men det ska fortfarande kännas festligt och att man inte blir exkluderad och får ett ”tråkigt” alternativ, bara för att man inte vill ha vin.
Då hade jag turen att få fatt i några recept, bland annat på en supergod förrätt. Som ganska lätt kan matchas med olika tapas eller andra
alternativ, så det blir lite mer mättande och att man då även kan njuta av den som huvudrätt. Enkelt, snabbt och smidigt att förbereda.
Och med god dryck till som smakar gott och är festlig – utan att innehålla hög alkoholhalt.
Så här gör du för 4 personer – räknat som förrätt eller tapas:
4 tomater, 1 gul lök, 1 dl tomatjuice, 1⁄2 dl Astrakan torr eller halvtorr, 1 msk färskpressad lime, 2 msk sweet chilisauce, 1 tsk tiger sauce,
800 g oskalade räkor (ca 240 g skalade) och så ett gott nybakat vitt surdegsbröd.
Koka upp vatten i en kastrull, gör tunna snitt i tomaternas toppar. Lägg dem i det kokande vattnet, sjud ca 1⁄2 min eller tills skalet börjar lossna.
Ta upp tomaterna och spola med kallt vatten. Dra bort skalet, ta bort kärnor och kärnhus. Skär tomatköttet i små bitar och lägg i en stor skål.
Finhacka löken och blanda med tomaterna. Blanda i tomatjuicen, cidern, färskpressad lime, tigersauce och sweetchili.
Skala räkorna och lägg i marinaden. Ställ kallt i minst två timmar. (Perfekt att förbereda på eftermiddagen inför kvällens middag)
Strax innan servering, rosta 4 färska brödskivor och lägger upp de eldiga räkorna. Garnera med limeskivor och dill eller koriander kvistar.
Servera med Astrakan halvtorr äpplecider 2,2% – det passar jättebra till rätten och dämpar hettan på ett bra sätt.
Smaklig spis!
Pssst – jag hittade det H Ä R receptet också, måste provas.
8 Replies to “cidermarinerade räkor”
Comments are closed.
Wow, det där såg så gott ut! Jag har precis ätit lunch men jag blev ändå sugen på de där räkorna! 🙂
Ohh vad gott det där såg ut! Jag som älskar räkor måste absolut prova detta recept! Tack!
Kram Eva
Miss Marie – haha! det var väldigt gott och enkelt att svänga ihop 🙂
Eva – gör det! så gott med syran från cidern och limen, gott gott!
Var kommer de fina glasunderläggen ifrån?? Galet söta!!!
Ska garanterat testas!!
KRAM
Anette
Victoria – jag har köpt dem i Höganäs i skåne. Och designern hittar du här:
http://www.corneliawaldersten.com/
Anette – så gott gott gott, gör det – prova!
kram