10 av 10 poäng!

sockersöta ljusrosa polkagrismaränger – himmelskt goda!
en hel burk fylld med härligt goda maränger, som ska få avnjutas när Gottebordet dukas

Jag gav mig på att försöka lyckas med maränger igen, och jag har kommit på tricket nu tror jag.
Att jag börjar med vispa äggvitan lite först, ökar hastigheten lite efter hand och sen häller jag på sockret lite i taget.
Sen vispar jag upp blandningen tills den är riktigt fast.
Är lite besviken på den röda karamellfärgen dock, den blev inte alls så stark som jag hoppats på. Skulle haft i mer än bara några droppar.
Nu blev de lite svagt randiga och ljusrosa, istället för riktigt polkagrisrandiga. Men smaken och konsistensen blev superb!

– åh, jäklarns så goda, 10 av 10 poäng! sa Maccis när han fick provsmaka dem.
De blev verkligen perfekt krispiga och lite sega i mitten. Så fina och goda – jag är mycket nöjd.
Det som är bra är att maränger håller länge, förvara dem torrt och mörkt bara.

****** Så här gjorde jag: ******

4 äggvitor vispade jag lite, och tillsatte efterhand 3 dl florsocker, vispade ihop till en fast smet.
Mixade polkagrisar till 1 dl fint pulver, och rörde ut det i marängen. Droppade i några droppar röd karamellfärg.
Spritsade ut små toppar på bakplåtspapper, gräddade i ugn 125° i 45 minuter. Tiden beror lite på hur stora dem är.
Tog ut dem och lät dem svalna på galler.
Förvara marängerna mörkt och torrt, och i burk med lock.


20 Replies to “10 av 10 poäng!”

  1. Emma L

    Så fina!
    Polkagris är en favorit, men jag har aldrig smaksatt maränger med det. Tack för tipset, det här ska provas!

    vill bara säga att jag ÄLSKAR din blogg, du är superduktig!
    kram Emma

  2. Sandrah

    Du inspirerar så mycket Minna! Din blogg är bäst 🙂
    Jag blir alltid lika glad av att läsa dina inlägg. De är alltid intressanta och snygga, jag blir så pepp av dig!

    Jag ska också ta och baka och julfixa till helgen, min sambo kommer få helchocken, ha ha allt tack vare dig! 😉
    kramis!

    • Minna

      Sandrah – haha ja skyll på mig bara, det går så bra så 🙂 Tusen tack söta Sandrah för din fina komplimang – jag blir så glad!
      kram Minna

  3. Marie

    Åh vilka söta små maränger! va fint att du gjort dem till små munsbitar. Tar man en kan man antagligen inte sluta….

    ha en fin dag!

  4. Lysekil

    Dina bilder är så fantastiskt fina! Hela din blogg är så fin! Du är så fin!
    Du duktiga kvinna! 🙂 ha en fantastisk dag!

  5. Jenny

    MUMS! Jag älskar polkagrisar och maränger, men har aldrig kommit på tanken att mixa dessa två. Detta recept måste testas! Vad har du köpt alla fina glasburkar till alla dina bakverk? IKEA? Tack för en bra och inspirerande blogg. Älskar dina bilder, vad använder du av dig för kamera och har du något speciellt objektiv? Kram

    • Minna

      Jenny – Stämmer perfekt, mina glasburkar kommer från Ikea. Du måste prova baka detta, de är sååå goda!! Superfina är de också 🙂
      Jag fotar med min Canon EOS 500D, jag är verkligen supernöjd med den, kan varmt rekommendera den!
      kram Minna

  6. Tacky

    Åh, är du gullig och lägger upp/länkar till receptet på macarons som du gjorde nyligen! Det var så otroligt fina och verkade så smarriga!

    • Minna

      Tacky – här kommer Macaroons receptet!

      150g fint, fint malen mandel
      150g florsocker
      2 msk fint malda torkade Rosenblommor (rosenvatten går också bra!)
      120g äggvitor, uppdelat i två skålar
      35g socker
      150g socker till sockerlag
      50g vatten till sockerlag
      Gör så här
      Blanda mandel, siftat florsocker och malda rosenblommor i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.

  7. Mary

    Vad lycklig jag blir av att dina blogginlägg blivit flera. OCh vad mkt inspiration, saltet, marängerna.. Love love love. Känner mig sjukt tjatig och överdriven men.. Du är ju så härligt fantastiskt inspirerande! Det behövs i vintermörkret för mig.

    kram Mari

    Ps. på min önskelista inför julen står fler bilder på ditt och mannens härliga hem. Så härligt inspirerande.

    • Minna

      Mary – åh du rara, tack för dina fina ord! Det gör mig så oerhört glad att höra att du gillar det. Jag mår toppen (fast jag är ruggigt förkyld) och det känns fint att min glädje förmedlas på nåt vis. Att inspirera andra är en fantastisk komplimang! I år är faktiskt första året på många år som jag inte blivit höstdeppig, bara det är ju underbart!
      Och visst är det väl ändå så, att små saker i vardagen gör livet så mycket härligare. Bara att knyta en liten rosett runt en burk och baka lite!
      Din önskelista kommer att uppfyllas, det kommer mer bilder hemifrån före det nya året ringer in 😉
      stor kram Minna

  8. Tilda

    åh så spännande, måste prova.
    vill tacka för tipset om skorporna, blev jättegott och väldigt fint att ha stående framme sådär i glasburk.
    Imorgon ska jag leta ny burk och blanda ihopa saltet du tipsa om.

    • Minna

      Tilda – ja skorporna är en höjdare! Saltet svänger du ihop på en minut, låt det stå lite och dofta sen på det… mmmmm!! Och marängerna – supergoda! Kommer ett maräng tips till i helgen, håll utkik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.