cidermarinerade räkor

Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkingredienser
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkskålla tomaterna
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkskala räkorna och blanda alla ingredienserna
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkhäll i 1 dl Astrakan – torr eller halvtorr
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkefter att räkorna marinerats – rosta surdegsbröd och lägg upp
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkdekorera med limeskiva och dill eller koriander
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkhäll upp ett glas av den kalla cidern
Kiviks Astrakan Cider Minna Tannerfalkoch njut av de goda heta räkorna

Härom veckan såg jag Bengan på #nymo när han presenterade olika cider, bra och goda alkoholfria dryckesalternativ istället för vin.
De fick höga betyg och lockande beskrivningar av deras balans i smak utan att bli för söta, vilket jag oftast tycker att cider är.
Du kan själv se klippet  H Ä R –  och när jag hade sett klippet blev jag sugen på att prova ifall jag hittade ett bra alternativ att kunna
bjuda på, och njuta av själv, vid tillfällen när man inte vill dricka alkohol, har bilen med sig eller om någon är gravid till exempel.

Men det ska fortfarande kännas festligt och att man inte blir exkluderad och får ett ”tråkigt” alternativ, bara för att man inte vill ha vin.
Då hade jag turen att få fatt i några recept, bland annat på en supergod förrätt. Som ganska lätt kan matchas med olika tapas eller andra
alternativ, så det blir lite mer mättande och att man då även kan njuta av den som huvudrätt. Enkelt, snabbt och smidigt att förbereda.
Och med god dryck till som smakar gott och är festlig – utan att innehålla hög alkoholhalt.

Så här gör du för 4 personer – räknat som förrätt eller tapas: 
4 tomater, 1 gul lök, 1 dl tomatjuice, 1⁄2 dl Astrakan torr eller halvtorr, 1 msk färskpressad lime, 2 msk sweet chilisauce, 1 tsk tiger sauce,
800 g oskalade räkor (ca 240 g skalade) och så ett gott nybakat vitt surdegsbröd.

Koka upp vatten i en kastrull, gör tunna snitt i tomaternas toppar. Lägg dem i det kokande vattnet, sjud ca 1⁄2 min eller tills skalet börjar lossna.
Ta upp tomaterna och spola med kallt vatten. Dra bort skalet, ta bort kärnor och kärnhus. Skär tomatköttet i små bitar och lägg i en stor skål.

Finhacka löken och blanda med tomaterna. Blanda i tomatjuicen, cidern, färskpressad lime, tigersauce och sweetchili.
Skala räkorna och lägg i marinaden. Ställ kallt i minst två timmar. (Perfekt att förbereda på eftermiddagen inför kvällens middag)
Strax innan servering, rosta 4 färska brödskivor och lägger upp de eldiga räkorna. Garnera med limeskivor och dill eller koriander kvistar.

Servera med Astrakan halvtorr äpplecider 2,2% – det passar jättebra till rätten och dämpar hettan på ett bra sätt.
Smaklig spis!

Pssst – jag hittade det  H Ä R  receptet också, måste provas.


8 Replies to “cidermarinerade räkor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.