Mi Casa

efter solsken kommer regn

september 9, 2014

organowood terass tralli lördags sken solen från blå himmel, så vi passade på att fortsätta fixa på terassen
organowood terass trall träet har redan förändrats lite i färgen, och medlet hjälper även till att få grånaden jämnare
organowood terass trallminns ni hur olivträden såg ut när jag planterade dem? så  H Ä R  – japp, de har vuxit till sig lite…få bort husspindlar sprayen – den är min vän, men inte insekternas…
Organowood, trall, terasssen kom regnet, och titta så fint vattnet lägger sig ovanpå trallen och inte tränger ner i träet. två tummar upp!

I helgen när solen sken passade vi på att behandla terassen och pergolan med ett smuts- & vattenskydd. Det gick snabbt och var enkelt,
2 strykningar sen var det klart. Det är som en extra impregnering + att det gör att träet grånar jämnare. Det ska bli sååå kul att se hur terassen
kommer att se ut färgmässigt till nästa sommar. Jag tycker så mycket om färgen som den är nu också, ljust träfärgad, men när det grånar… love.

Natten till måndagen kom regnet, och titta så grymt effektivt medlet är. Vattnet verkligen pärlar sig ovanpå träet utan att tränga in.

Smuts- och vattenskyddet går att använda till flera typer av virke, inte bara Organowood. Ett tips om du har en terass du vill ge lite extra kärlek

*

Och ser du hur mycket Olivträden har växt?! De har verkligen trivts i solen i sommar. Nu ska jag fixa lite med dem, de ska få stöd, klippas lite
och sen köras iväg på sin vinterförvaring. Det får bli så att de får övervintra på annan adress, om vi inte hinner få ihop uterummet före frosten.
Sen hämtar jag upp dem igen lagom till våren är här, och låter dem få sträcka på sig i solen igen.

Ett bra tips för dig som älskar citrusträd, olivträd, palmer och andra exotiska växter på sommaren, men inte har plats för dem på vintern.
Lämna dem på vinterförvaring mot en peng. Där tas de om hand, och du behöver inte tänka på dem förrän det är ljusare tider igen.
Det plus att du inte behöver åka och köpa ett helt gäng nya växter nästa år, för ännu en smärre förmögenhet.

*

Spindlar och insekter då. Jäkla pulshöjare de där alltså. Ja, du förstår ju att jag inte är superförtjust i dem, men det gäller mest inomhus.
Utomhus är ju deras mark, men såklart vill jag hålla dem borta från fönster och dörrar både inomhus och utomhus. Sprayen har motat bort
ett gäng bugs i sommar, som försökt bygga bo på fasaden och terassen, och det har fungerat bra.

Men nu… jag får fasen rysningar… har ni sett storleken på husspindlarna nu eller? Men fy sablar vilka jättar. Jag skriker högt varje gång.
Det värsta var nu i augusti när det regnade i flera dagar och vi hade fönster och dörrar öppna för att få in den friska luften. De kom de krypandes in…
Nä, det gillas inte. Men jag vill inte heller spraya med något starkt spray inomhus, så jag googlade lite och hittade flera tips.

Några av dem är att man kan:

– gnugga citron runt fönster och dörrar, spindlar fullkomligen avskyr citrus tydligen.
– blanda vinäger och vatten och spraya på utsidan av fasad runt fönster och dörrar
– lägga ut kastanjenötter (coolt om det funkar för det kan man ju bli dekorativt också)
Du hittar fler tips ex.  H Ä R

Har inte hunnit prova något av dem än, men det ska jag göra. Citrongnugget är nog det som kommer att provas först.

*

Det som känns skönt är att listan på vad vi skulle fixa/bygga/få gjort  i sommar med huset, verkligen har betats av.
Det är bara ett fåtal riktigt stora punkter kvar, som att måla om huset, projekt X, uterummet och trädgården på framsidan, sen är resten ”småfix”.
Så vi har kommit riktigt långt vår första sommar i huset, och jag längtar redan till våren när vi kan fortsätta med våra planer.

Det är så roligt att se, fixa och uppleva förändringar, och tur är det att vi tycker att det är så kul – om det är som det sägs:

 – Man blir aldrig helt färdig med ett hus…

*

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ida september 9, 2014 at 2:40 e m

    Minna, min vän köpte en mackapär som man sätter i eluttaget för en 500hundring. inte en ända spindel i lägenheten! Tror du kan köpa den på biltema eller Bauhaus? Värt att prova!

  • Leave a Reply