advent – den första

jag har julpysslat lite och bland mycket annat gjort Äppelvinäger – det är busenkelt att göra
lägg små äpplen i en glasburk, peta ner några rosmarinkvistar och fyll upp med vitvinsvinäger – efter jul perfekt salladsvinäger
sen knådade jag ihop en deg med bland annat gyllene saffran och grovt hackad mandel
man lägger 3 långa längder deg på bakplåtspapper, in i ugnen i 15 min, sen tar man ut plåten och skär sneda till skorpor
efter andra vändan i ugnen, har skorporna torkat och blivit härligt krispiga – de doftar & smakar underbart gott och är perfekta till glöggen
Maccis är sådär förtjust i saffran, men choklad älskar han gränslöst – så jag gjorde ett gäng choklad/mandelbiscottis också
bytte ut saffranet mot 2 msk kakao och 100 g finhackad fin mörk choklad
och så fick tomtearmén kliva fram idag också – de är jättegamla, jättesöta och jättesmå – bara några centimeter höga

Idag har varit en helt underbart skön dag. Fast den inte alls blev som jag trott, och inte alls gjorde som vi tänkt.
Först var vi på loppis – i vårat egna garage (!)- och hittade massor av saker som vi ”glömt” bort.
Plockade också in lådan med ”Julsaker” skrivet stort på locket, och har plockat fram lite grann ur den.
Sen vred jag på ugnen och vi satte igång med köksstöket. Så mysigt att bara stå i köket tillsammans, lyssna på musik och baka.
Jag vet inte vad som hänt med mig, jag har sådana julkänslor att det inte liknar någonting jag tidigare känt – urmysigt!

Det har blivit mycket mat & bak på sistone, så jag visar er inte allt nu på en gång. Ni blir nog alldeles för uttråkade av mina husmorsfasoner isf.
I veckan kör vi mode, smink & skönhetstips igen. Eller ja, det blir väl en blandning av allt som vanligt.

Ha en härlig söndagkväll nu, och himmel – det är redan 1:a Advent!

****** Update – Recept på Saffransbiscotti ******

hacka 125 gram sötmandel grovt. Smält 100 gram smör och rör ner 1 gram Saffran.
Tillsätt 2 ägg, 2 dl socker,  5 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver och den hackade mandeln. Arbeta ihop till en deg.
Dela degen i 3 delar, rulla ut dem till 3 längder och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200° i 15 min. Ta ut och skär sneda skorpor.
Sänk värmen till 100° och torka skorporna i 30 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar, för extra knaprighet.


30 Replies to “advent – den första”

  1. Sara

    Åh det ser mysigt ut med julbak, ska också ta tag i det snart! Men jag undrar, var har du köpt dina glasburkar? De var ju i så lagom stor storlek!

  2. Camilla

    Åh jag gillar kombinationen i din blogg, visst är mode också kul att läsa om men det är så mysigt och inspirerande med ”livsstils” inlägg också, speciellt i den här stilen. Om du har lust får du gärna skriva receptet till dina skorpor 🙂 Ha det underbart!

  3. Elin

    Så härligt! Jag undrar vad du har gjort med citronerna?
    Sen skulle jag också tycka att det var roligt med ett recept.

  4. Annelie

    Åh, Minna! Kan inte du visa något bra tips på hur man sätter upp ett långt hår i en snygg frisyr för fest!?

  5. Caroline

    Hittade hit häromdagen och har läst några sidor tillbaka! Helt underbar blogg som jag kommer att besöka dagligen! 🙂 Kärlek vid första ögonkastet!

  6. Minna

    Sara – mina glasburkar kommer från Ikea, men jag även sett att det finns liknande och fina på Åhléns, och de finns i flera storlekar.

  7. Minna

    Elin – Citronerna ligger i en saltlag, de ska ligga där ett tag, sen blir de nästan genomskinliga och är underbart goda att använda i matlagning! Citron receptet är enkelt, fyll en glasburk med tvättade citroner, fyll med 250 g salt och fyll upp med vatten. Låt dem sen bara stå och se vackra ut tills du använder dem.

  8. Minna

    Caroline – Åh va roligt att höra, det gör mig så glad att du gillar bloggen! Jag sitter med ett helt löjligt stort leende nu, tack snälla!!

  9. Minna

    Maria – halsbandet kommer från Good Charma och det står ”jag älskar dig” på flera olika språk på det, det är superfint!

  10. Matilda

    Hur länge håller kakorna i glasburken (om man nu inte äter upp alla direkt 😉 )? Är det sånna där evighetskakor som aldrig blir gamla?

  11. Minna

    Matilda – de håller ett bra tag, förvara dem torrt bara. Gärna mörkt också. Jag har mina framme så man kan njuta av både smaken och hur fina de är 🙂

  12. Mary

    En jättekonstig fråga.. jag är inte dum i huvudet men jag är
    urkass i köket. Tänker dock testa att baka detta men jag förstod inte riktigt 125 ??vad när det gäller sötmandeln? Tack för en urmysig,inspirerande och bra blogg!!

  13. Minna

    Mary – Oj, jag hade visst missat att skriva ”gram” efter 125, bra att du frågade, jag har rättat till det nu! Lycka till med baket och härligt att du gillar bloggen, det gör mig superglad!

  14. Sara

    Ååh vad bra Minna! Nu blev jag påmind om hur supergott det är med saffransbiscotti, ikväll ska det bakas!

    Kram

  15. Lily

    En liten fråga bara, chokladen, ska den smältas innan den ska i smeten eller ska den bara hackas grovt och läggas i smeten??

    Kram

Comments are closed.